Stanovisko Slovenskej komory učiteľov k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Juraja Drobu a Natálie Blahovej Stanovisko Slovenskej komory učiteľov k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Juraja Drobu a Natálie Blahovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a ktorým sa dopĺňa zákon č. 330/2007 Z. z. o registri trestov

V diskusiách k tejto novele sa stretávame väčšinou s negatívnymi reakciami pedagógov. Je samozrejmé usilovať sa o zaistenie čo najväčšej bezpečnosti zverených detí, zavedením tohto celoplošného opatrenia sa však majú riešiť ojedinelé prípady. Výsledok vôbec nemusí byť ten, o ktorý sa pokúšajú poslanci vo svojom zámere. Pýtame sa, prečo sa nevyžaduje minimálne rovnaké opatrenie pre posudzovanie bezúhonnosti aj od poslancov Národnej rady SR, od poslancov v samosprávach ako aj všetkých zamestnancov štátnej a verejnej správy.

Riaditeľ školy má pri prijímaní nového zamestnanca plnú kompetenciu preveriť jeho bezúhonnosť. Ak sa vyskytne počas zamestnaneckého pomeru problém so zákonom, tiež je o tom riaditeľ školy oboznámený a musí vzniknutú situáciu riešiť v rámci svojich kompetencii. Bezúhonnosť pedagogických a odborných zamestnancov rieši zákon 317/2009 v paragrafe 9 ods. 2, podľa ktorého je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi bez zbytočného odkladu podanie obžaloby na jeho osobu. Tento paragraf v plnom rozsahu postačuje na riešenie prípadnej ojedinelej trestnej činnosti pedagogických a odborných zamestnancov.

Retroaktivitu v posudzovaní bezúhonnosti, vyjadrenú v novele, považujeme za nezlučiteľnú s naším právnym poriadkom. SKU očakáva komplexnú novelu zákona č. 317/2009, preto takúto čiastkovú úpravu bez širšej diskusie považujeme za unáhlenú a nesystémovú.

Novela vytvára priestor na diskrimináciu a šikanovanie skupiny ľudí jedného povolania. Chráňme deti, ale nezabúdajme na rovnosť práv a povinností!

Slovenská komora učiteľov žiada poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Luciu Ďuriš Nicholsonovú, Juraja Drobu a Natáliu Blahovú, aby svoju novelu zákona č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a zákona č. 330/2007 Z. z. o registri trestov stiahli z hlasovania Národnej rady SR.

Dátum pridaniaŠtvrtok, 19. Január, 2017 @17:07

Mária Sadovská napísal:

Suhlas so stanoviskom.

msdlo napísal:

Odpoveď pre Mária Sadovská:
Navrh na zmenu zakona o odpise z registra trestov z dielne Sas prichadza na podnet rodicov a z konkretneho pripadu, ktory sa stal tento rok na jednej bratislavskej ZS. Som ucitelka, ale aj matka dietata, ktoreho triedny ucitel bol pedofil. Tento clovek sa celkom legalne zamestnal ako triedny ucitel na 1. stupni ZS, napriek tomu, ze v minulosti bol odsudeny za zneuzivanie maloletych, ale kedze tento je trest sa po 10 rokoch vo vypise zahladi, moze nadalej pokojne pracovat s malymi chlapcami a tesit sa z nasho nedokonaleho systemu. Kedze sme rodicia vsimavi, uvedomili sme si skor, ako sa nieco stalo, ze nieco s nasim p. ucitelom nie je v poriadku. Ale dostal vypoved a moze si hladat pracu na inej ZS v celej republike. Vsade ho zoberu s otvorenou narucou, ved ucitelov je malo. A nemusi sa to skoncit stastne ako v nasom pripade. My, dotknuti rodicia sem ziadali a tlacili, aby sa zmenil zakon. Nase deti sa doteraz boja a maju zle sny. Preco to ucitelom tak vadi? Nejde o nich, ale o bezpecnost nasich deti. Som tiez ucitelka, ale v prvom rade som matka.

lzisko napísal:

Odpoveď pre msdlo:
Lepsim riesenim je zmena zakona, aby sa pedofilia nezahladzovala. Clovek, co take nieco urobi bude mat dozivotny zaznam a dozivotne vylucenie z pozicii, kde je nutny cisty register trestov. A ostatni podobne orientovani budu mat ovela vacsiu motivaciu dat si bacha na to, co robia.

Viera_H napísal:

je veľmi smutné, ak ani oficiálne stanovisko slovenskej komory učiteľov neobsahuje ani štipku znepokojenia nad konkrétnou situáciou ktorá sa reálne v školstve stala. Iste, nejde o systémové riešenie, iba o zabránenie najvypuklejším prípadom tohoto problému. Ale je naozaj veľmi znepokojujúce pre mňa ako pre rodiča, že učitelia, ktorým svoje deti denne zverujeme, si tu chránia svoje zranené ego a presúvajú ťažisko problémov do rodiny či iných povolaní – prečo my, prečo nie ostatní, prečo nie rodina, kde je viac zneužívania – namiesto toho aby jasne odsúdili podobný prípad a napríklad navrhli spojenie učiteľov, vychovávateľov, rodičov a aktívnych politikov v potrebnom systémovom riešení celej situácie. Kritika návrhu poslancov je jednostranná a nekonštruktívna. Sami ste sa týmto zverejneným postojom, žiaľ, klasifikovali do kategórie ľudí, ktorí nedoceňujú vážnosť problému, nedokážu konštruktívne kritizovať a okrem urazenej hrdosti nedokážu ponúknuť ani štipku citlivosti k danej téme a k ohrozeniu detí ktoré bolo reálne preukázané. Povinné osobnostné testy, povinná supervízia s nezávislými supervízormi a kamerové systémy v školách – to je to , čo potrebujeme, aby sme mohli vylúčiť nekvalitných učiteľov spomedzi tých, ktorí v školstve pôsobia – a ktorí neváhajú deti šikanovať často priamo na hodinách a nazývajú to výchovným pôsobením… a ktorí pre vlastné ego nevidia že odhalený prípad je naozaj závažným problémom smerujúcim do ich vlastných radov, aj ked je možné že v iných prostrediach existuje tiež, to však nie je ospravedlnením pre nečinnosť v prostredí školskom…